FIJNSTOF-UITSTOOT (klik hier)

Zaterdag 15 februari 2020

 

 

Fijnstof wat is dat eigenlijk?

Fijnstof is een verzamelnaam voor heel kleine deeltjes in de lucht. De deeltjes kun je met het blote oog niet zien en je merkt het niet altijd terwijl het er wel kan zijn.

Fijnstofuitstoot bij auto’s komt voor een deel uit de uitlaat, bijvoorbeeld roetdeeltjes. Tegenwoordig worden vrijwel alle nieuwe auto’s uitgerust met een filter om fijnstof-uitstoot te verminderen. Daarnaast ontstaat fijnstof ook door slijtage van banden en remmen. Ook een elektrische auto stoot daarom fijnstof uit.

Elk verbrandingstoestel van oude openhaard tot moderne pelletkachel stoot fijnstof uit. Net als bij electrische auto’s is dat bij de moderne variant (pelletkachel en Ecodesign houtkachel) veel minder. In de volksmond wordt een pelletkachel of Ecodesign houtkachel ook wel een “Open haard” genoemd. Echter de verschillen zijn groot. Net als het verschil tussen een oldtimer of electrische auto. Om een eerlijke vergelijking te maken is het belangrijk de verschillende nuances goed te onderscheiden.

Waar bevindt zich de meeste fijnstof?

Uit een nieuwe studie naar de luchtkwaliteit in Europese steden blijkt dat wonen in een grote Europese stad dezelfde impact op de gezondheid heeft als het roken van gemiddeld 183 sigaretten per jaar. Het autoverkeer wordt als een van de belangrijkste oorzaken genoemd. Huishoudens dragen hier ook in bij, echter voor een klein gedeelte. De meeste fijnstof bevindt zich rond autosnelwegen en gebieden waar zich veel verkeer bevindt.

 

Deze informatie is gebaseerd of diverse bronnen. U kunt ze hier nalezen:
https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/
https://www.wikiwand.com/nl/Fijnstof
https://www.ad.nl/auto/wonen-in-amsterdam-is-even-ongezond-als-183-sigaretten-per-jaar-roken~a56711ce/

Terug naar de voorpagina