Veel gestelde vragenZijn er verschillende kwaliteiten pellets?

Ja, het voornaamste verschil zit er in de gebruikte grondstoffen en de hardheid van persen van pellets. Minder goede pellets zijn zachter waardoor ze sneller verbranden, meer stof afgeven en er een groter verbruik zal zijn. Regelmatig geven deze slechte pellets ook technische problemen. Het is dan ook van groot belang dat de gebruikte pellets van een uitstekende kwaliteit zijn zodat onze toestellen jarenlang zonder problemen kunnen functioneren.

Kunnen pellets ook van andere grondstoffen gemaakt worden?

Ja, er wordt volop geëxperimenteerd met pellets op basis van mais, zonnebloempitten of havergewassen. Echter er treedt bij de verbranding van deze stoffen een vervelende bijwerking op zodat onze schouwen hierdoor aangetast worden en de kachels na verloop van tijd niet meer goed functioneren. Ook moet men hierbij ook nog de vraag stellen of het gebruik van voedergewassen ethisch verantwoord is. Dus voorlopig enkel houtpellets!

Hoe kan men zien of men goede of slechte pellets heeft?

• Wanneer men pellets in de hand neemt, moeten ze stevig en glanzend zijn, wanneer ze minder
  glanzend zijn, kunnen er stoffen aan toegevoegd zijn om de pellets beter te binden.
• Kijk ook of er niet teveel stof ligt tussen uw pellets, vooral voor CV-systemen is dit zeer belangrijk. Deze
  verstoppen sneller omdat ze meestal via een bulk-container worden gevoed.
• Lengte van een pellet mag maximaal 4 maal de diameter zijn.

Hoe en waar moet ik mijn pellets bewaren?

Het best kan men de pellets bewaren op een droge plaats zoals in de garage, de kelder of een tuinhuis. Minder goed is opberging onder een open afdak. Dit omwille van vocht en dauw. De pellets kunnen dan teveel vocht opnemen of beschimmelen. Pellets worden geleverd in zakken van 15 kg waardoor ze gemakkelijk gestapeld kunnen worden.

Hoe lang kunnen pellets bewaard worden?

Onder normale omstandigheden kunnen pellets jaren bewaard worden. Meestal kopen klanten pellets voor 1 seizoen.

Hoeveel pellets verbruikt nu een pelletkachel?

Hoe hoger men de stand van de pelletkachel zet, des te meer pellets vallen er in de verbrandingskorf van de kachel. Het verbruik ligt dan tussen 0,6 kg en maximaal 2 kg per uur. Evenredig zal ook het verwarmingsvermogen stijgen. Het verbruik is ook gedeeltelijk afhankelijk van het vermogen van de kachel en de manier waarop de kachel wordt gebruikt. Als regel kunnen we aannemen dat een gemiddeld gezin met 2 kinderen die de kachel gedurende de hele winterperiode (najaar,winter en voorjaar) gebruikt, +/- 1500 kg aan pellets verbruikt. Dit is voor het verwarmen onder normale omstandigheden zoals:

• Een gemiddelde gezinswoning, woonruimte plus keuken
• Een gemiddelde winter
• Binnentemperatuur van 21°
• Dubbel glas plus normale isolatie

Conclusie: gemiddeld 1,5 ton pellets (á 300 Euro per ton) is 450 EURO.
Wijken we echter af in negatieve zin van de normale omstandigheden dan mogen we een verbruik van MAX 2 TON per jaar stellen voor een gezin met 2 kinderen.

Gezinnen die een stand-alone pelletkachel in het woongedeelte plaatsen en hun CV- installatie op gas of stookolie gebruiken voor het verwarmen van het warm water en de badkamer, kunnen met 1.5 à 2 ton pellets per jaar een veelvoud aan gas of stookolie besparen. Bovendien geeft het gebruiksgemak van een pelletkachel aanleiding tot een efficiënter energieverbruik. Samen met de Eco-Stop functie kan men het verbruik nog meer reduceren. In de tussenseizoenen kan men via de "program functie" de kachel 's morgens een uurtje laten branden en 's avonds enkele uren wanneer men bijvoorbeeld TV kijkt. Bij traditionele verwarmingstechnieken is dit niet zo evident.

Waar worden pellets van gemaakt?

Pellets worden gemaakt van groenhout, zaagsel of recycled hout. Deze grondstoffen worden onder druk door een zeef geperst waardoor de ronde korrel ontstaat. Door het persen onder druk verhit het hout, wat vervolgens gekoeld moet worden om verbranding te voorkomen. Dit koelen gebeurt met water, hierdoor krijgt de pellet een glimmend laagje. Dit is geen bindmiddel dus, alleen water dat meteen weer verdampt. Een houtpellet heeft een gemiddelde vochtigheid van 6 tot 8%, hierdoor verbrandt de pellet compleet en reukloos.

Het mooie van pellets is dat het geproduceerd wordt van een afvalproduct dat reeds bestaat en ook altijd zal blijven bestaan. Hierdoor is het verbranden van pellet milieutechnisch verantwoord. Bovendien bespaart u op uw stookkosten.

Is een pelletkachel milieuvriendelijk?

Het verbranden van pelletkorrels levert rookgassen op. Deze rookgassen bevatten CO2. Echter, in verhouding met aardgas komt er minder CO2 vrij. De vrijgekomen CO2 bij houtverbranding staat gelijk aan de CO2 die bomen opnemen in hun leven. Hierdoor wordt het stoken van hout `CO2 neutraal` genoemd. Het is dus niet CO2 vrij, maar CO2 neutraal..

Is een pelletkachel veel goedkoper in het gebruik dan het stoken met aardgas?

Afhankelijk van de hoeveelheid pellets die u inkoopt, zal het stoken met pellets zo'n 40 - 60% goedkoper zijn dan het stoken met aardgas. De prijs van houtpellet is afhankelijk van de kwaliteit, de hoeveelheid van afname en de eventuele leveringskosten. Laat u goed voorlichten alvorens `goedkope` pellets te kopen, de kans op een miskoop is aanwezig. Koop bij voorkeur alleen houtpellets met een DIN plus certificering.

Is er kans op koolmonoxidevergiftiging?

Wanneer de eenvoudige installatievoorschriften worden gevolgd is het gevaar van koolmonoxidevergiftiging niet aanwezig. Koolmonoxide is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen, zoals olie, gas en hout. Dit gebeurt als er niet genoeg zuurstof in een ruimte is en de verbrandingsgassen van een kachel niet goed afgevoerd worden. Oude gaskachels en open geisers zijn voorbeelden van kachels waarbij u een verhoogd risico loopt op koolmonoxidevergiftiging.

Kan ik de pelletkachel ook instellen op tijd of temperatuur?

Een pelletkachel kan men geheel naar wens instellen. Ook kan u de pelletkachel 's morgens automatisch laten starten en op een gewenste tijd weer uit laten gaan. Ook kunt u de gewenste kamertemperatuur instellen. De pelletkachel houdt de kamer automatisch op temperatuur.

Maakt een pelletkachel lawaai?

Het geluidsniveau van een pelletkachel is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het merk. Momenteel worden we overspoeld met extreem goedkope pelletkachels uit China en Oost Europa. We hebben verschillende kachels gezien welke tot de voet zijn weggebrand. Kies dus niet alleen voor de prijs een kachel, maar laat u goed voorlichten. Onze RIKA pelletkachels zijn zeer stil omdat deze op het stralingsprincipe werken. Er wordt geen gebruik gemaakt van een luchtventilator. Onze MCZ en RED pelletkachels zijn vergelijkbaar met een electrische kachel, enigszins hoorbaar maar zeker niet storend. Men kan soms het vallen van de pelletkorrels horen die in het vuur geleid worden.

Zit er veel onderhoud aan een pelletkachel?

Een pelletkachel dient goed onderhouden te worden. U dient de aslade te reinigen en het 'vuurbakje' moet schoon zijn. 1 keer per jaar is groot onderhoud nodig. Wij kunnen dit onderhoud voor u doen. Wij zullen u dan periodiek herinneren aan het onderhoud. U kunt vervolgens een afspraak met ons maken.

Gaan de pellets niet ook in prijs stijgen net als gas?

In het buitenland, waar houtpellets al veelvuldig gebruikt worden, zien we dat de laatste jaren de prijs van pellets stabiel is. Vanwege het toegenomen aantal producenten hiervan zal de prijs onder druk komen te staan en misschien zelfs dalen. Gasprijzen daarentegen zullen blijven stijgen, de laatste jaren met 10 tot 15% per jaar.

Heb ik geen afvoer nodig voor een pelletkachel?

Voor een pelletkachel is wel een rookgasafvoer nodig. De standaard aansluiting daarvoor heeft een doorsnede van 80 tot 100 mm. Een bestaande schoorsteen kan onder voorwaarde gebruikt worden. Technisch gezien kan men een pelletkachel aansluiten met een geveldoorvoer. Het is wel verplicht om met de pijp minimaal 2 meter omhoog te gaan.

Onze showroom

Hout Kachels

Bent u al overtuigd?

Pellet Kachels

Pelletkachels

Pelletkachels

Houtkachels

HoutKachels

Pellets

Pellet Brandstof

Kachel C.V. combinatie

Kachel C.V. combinatie
© WOODD Kachels     KVK 53860586    Pioniersstraat 23 A  5445 AC  Landhorst     E-mail:info@woodd.eu     WOODD op FaceBook
Algemene voorwaarden - Webdesign: Spread the Word